تبلیغات

رتبه سنج گوگل

رتبه سنج گوگل

مقالات علوم دامی - كابرد باگاس ( تفاله نیشكر ) درتغذیه دام
 
مقالات علوم دامی
رشد روز افزون جمعیت جهان و نیاز به مواد غذایی  بخصوص مواد پروتئینی در تغدیه انسان و كمبود مواد مورد نیاز در روند تولید مواد غذایی توجه عموم را بسمت راهكارهایی كه بتوان از امكانات موجود در جهت تأمین نیازهای غذایی جامعه حد اكثر استفاده را برد جلب كرده است.

در این میان استفاده از محصولات فرعی حاصل از صنایع مختلف جایگاه ویژه ای دارد. از جمله این محصولات فرعی تفاله از جمله این محصولات فرعی تفاله حاصل از نیشكر پس از استخراج شكر آن می باشد كه باگاس نام دارد. باگاس مصارف زیادی از جمله استفاده در صنعت تولید تخته نیمه فشرده (MDC )*، نئوپان، كاغذ، الكل سازی، تولید اسید سیتریك و غیره دارد . علاوه بر این به دنبال مطرح شدن بحث پروتئینهای تك یاخته ای  (scp )** و قابلیت جایگزین شدن آن به عنوان یكی از تركیباتی كه میتوان از طریق تأثیر باكتری سلولوموناس***  بر روی آن پروئتین (38/3 درصد ) تولید كرد صورت گرفته است. به علاوه مشخص گردیده كه خاصیت سلولولتیكی این باكتری قابلیت هضم باگاس را به ( 13/43 درصد ) می رساند.

در راستای استفاده از بقایای حاصل از تصفیه نیشكر به عنوان موارد ارزان قیمت در تغذیه دام شركت تهیه و تولید خوراك دام كارون متعلق به بانك كشاورزی با استفاده از تركیب باگاس و ملاس و اوره اقدام به تولید محصولی به نام خوراك دام كارون كرده است كه كاربرد آن در تغذیۀ نشخوار كنندگان بخصوص گاو و گوسفند پرواری و و گاو شیری می باشد.

 Medium Densitive Fiber

 Single Cell Protein

Cellulomonas

 

 باگاس

باگاس یكی از تولیدات جانبی نیشكر است كه حدوداً 30-20 درصد وزن آن را تشكیل می دهد. این محصول باقیماندۀ فیبری به جای مانده پس از عصاره گیری از شكر است كه به صورت قطعات ریز تراشۀ چوب و به رنگ زرد كاهی می باشد . این ماده دارای فیبر بالا و نیتروژن و قابلیت هضم پایین است كه میزان عناصر تشكیل دهنده آن با توجه گونه های مختلف نیشكر و بر حسب رشد سنی نیشكر، نحوه ی برداشت آن و بالاخره میزان بازیابی و راندمان عصاره گیری در آسیابها به مقدار كمی متفاوت است .

تولید متوسط  نیشكر در هر هكتار حدود یكصد تن می باشد و بر اساس تجربیات به دست آمده در خوزستان پس از استحصال شربت از نیشكر حدود 32 تن باگاس با رطوبت حدود 50 درصد از هر هكتار به دست می آید .

فیبر باگاس دارای تركیبی غیر محلول  در آب بوده  و بیشتر از سلولز، پنتوان و لیگنین تشكیل شده است . مهمترین انواع فیبر موجود در باگاس به شرح زیر است :

1-     سلولهای استوانه ای سخت كه دارای دیوارهای محكم خارجی و بافت آوندی می باشد.این سلولها ( فیبر حقیقی) نامیده می شوند.

2-     سلولهایی با شكل نامنظم و دیواره های نازك و لطیف كه معمولاً در قسمتهای میانی ساقۀ نیشكر قرار دارند و به نام پیت معروفند.

فیبر حقیقی و پیت تقریباً دارای تركیبات شیمیایی مشابهی می باشند ولی ساختمان آنها بسیار متفاوت است . در فیبر نوری حقیقی نسبت طول به قطر بسیار بالا بوده و به حدود 70 درصد می رسد و دارای قابلیت ارتجاع و كشش قابل توجهی در حالت خشك ویا مرطوب می باشد. این سلولها پیت نامنظم است و نسبت طول قطعات به قطر آنها حدود 5 می باشد . این سلولها جاذب الرطوبه بوده و به هم متصل نمی گردند. جذب بالای رطوبت توسط پیت سبب محدود شدن موارداستفادۀ آن گردیده و عمدتاً به عنوان حمل كننده ملاس در تولید خوراك دام به كار می رود .

جدول زیر آنالیز باگاس را بر اساس سه مرجع نشان می دهد.

 

واحد

NRC*

FNC**

آزمایشگاه ایران

ماده خشك

%

91

92

93

پروتئین خام

%

5/1

6/1

4/1

چربی

%

4/0

7/0

5/0

فیبرخام

%

49

44

37

 

%

61

-

-

 

%

-

-

-

 

%

44

44

44

هیدرات كربن

%

-

46

47

انرژی كل

Mcal/kg

-

-

 

انرژی قابل هضم

Mcal/kg

94/1

92/1

987/1

انرژی متابولیسمی

Mcal/kg

51/1

58/1

-

انرژی خالص نگهداری

Mcal/kg

75/0

94/0

-

انرزی خالص رشد

Mcal/kg

22/0

15/0

-

انرژی خالص تولید شیر

Mcal/kg

96/0

96/0

-

كلسیم

%

9/0

-

95/0

فسفر

%

29/0

-

20/0

منیزیم

%

10/0

-

10/0

پتاسیم

%

50/0

-

-

سدیم

%

20/0

-

-

سولفور

%

10/0

-

-

* National Recearch Council (1989 )

 **Feeds And Nutrithon Complete ( 1980 )

ملاس

ملاس نیشكر كه آن Black Strap نیز گفته می شود یكی از محصولات فرعی كارخانجات نیشكر می باشد. ملاس در اصل به منظور كاهش گرد و غبار و افزایش اشتها و یا به عنوان حامل تركیباتی چون اوره به جیره اضافه می شود اما آز آنجایی  كه جیرۀ دامها در مناطق گرمسیر و نیمه گرمسیر كه نیشكر در آنجا رشد می كند دچار كمبود مواد قندی و یا نشاسته ای است، ملاس به عنوان یك مكمل انرژی زای مناسب  در تركیب غذا به كار می رود به طوری كه در كوبا جیرۀ گاوهای پرواری بر پایۀ ملاس نیشكر است و 800-500 گرم از هر كیلو مادۀ خشك دریافتی را ( به همراه  مقداری علوفه و یك مكمل پروتئینی ) ملاس تشكیل می دهد. البته  باید دقت كرد كه با وجود اینكه چنین جیره ای  موجب یك كیلو گرم  افزایش وزن در روز می شود ، به علت بر هم زدن نسبت اسیدهای چرب شكمبه ( بخصوص اگر علوفۀ جیره كم كیفیت باشد ) و تولید بوتیرات بیشتر و پروپیونات كمتر و در نتیجه تولید كمتر گلوكز موجب بروز علائم مسمومیت ملاس می شود . این علایم شامل عدم تطابق و كوری ناشی از آسیب بافت مغز و مشابه علایم نكروز كورتكس مغز می باشد .

علاوه بر این ملاس نیشكر از نظر پروتئین فقیر است ( 3 درصد ) و استفادۀ زیاد از آن موجب كمبود پروتئین می شود.

ملاس از نظر ویتامین ، ریبو فلاوین ، ویتامین A و و یتامین D فقیر است اما غنی از نیاسین و اسید پانتوتنیك می باشد .

ملاس نیشكر دارای فسفر پایین ( 11/0 درصد ) و پتاسیم بالا ( 8/3 درصد ) است و ممكن است میزان خاكستر آن بر پایۀ مادۀ خشك به 13 درصد برسد . ارزش غذایی اصلی ملاس مواد قندی موجود در آن می باشد ( 74 درصد ). گفته می شود ملاس با 72 درصد مادۀ خشك ، 65 درصد دانه ذرت ارزش غذایی دارد.    

جدول آنالیز ملاس نیشكر ( NRC ) 

مادۀ خشك

75

%

 

 

منیزیم

43/0

%

TDN

 72

%

فسفر

11/0

%

انرزی قابل هضم

17/3

(Mcal / kg)

پتاسیم

84/3

%

انرژی متابولیسی

76/2

(Mcal / kg)

سدیم

22/0

نوع مطلب : علوم دامی، 
برچسب ها :

پنجشنبه 21 تیر 1386 :: نویسنده : حامد فرجی آیگانی


درباره وبلاگ

برای حمایت از ما روی تبلیغات كلیك كنید
مدیر وبلاگ : حامد فرجی آیگانی
نظرسنجی
نظر شما در مورد این وبسایت چیست ؟








برچسبها
جستجو

آمار وبلاگ
کل بازدید :
بازدید امروز :
بازدید دیروز :
بازدید این ماه :
بازدید ماه قبل :
تعداد نویسندگان :
تعداد کل پست ها :
آخرین بازدید :
آخرین بروز رسانی :
Dictionary of Animal Science
مرکز پروژه های دانشجویی ایران